Vuosittain jaettavalla Savolainen suoraviiva – muotoilutekotunnustuksella haluamme nostaa esiin rohkeita muotoilun tekoja: ajankohtaista, innovatiivista muotoiluajattelua ja -toimintaa Kuopiossa sekä kannustaa muotoilun hyödyntämiseen laaja-alaisesti alueemme elinvoimaisuuden edistämisessä. Tunnustuksen voi saada muotoilija, työryhmä, yritys, tuote tai palvelu. Tunnustuksen saaja valintaan ilmiantojen perusteella. Näistä jury valitsee merkittävimmät ja mielenkiintoisimmat ehdotukset, joista äänestetään tunnustuksen saaja. Ensimmäisen tunnustuksen vuonna 2017 sai Kuopion kaupunki, vuonna 2018 Partanen & Lamusuo, vuonna 2019 Oddy Inc. ja RPS Brewing ja vuonna 2020 Ateljee Keltainen Talo ja Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.

Muotoilutekotunnustus kiertopalkinnon on suunnitellut Sanna Hindsberg ja toteutuksesta vastaa Saurum Oy.  Tärkeimpänä lähtökohtana suunnittelussa on ollut Savolainen suoraviiva, Design Week Kuopion tunnus, joka on luovan osaamisen, yhteistyön ja verkostoitumisen symboli. Palkinto kasvaa ja kehittyy vuosi vuodelta kun siihen lisätään vuosittain uusi kerros jokaiselle tunnustuksen saajalle.


Vuoden 2021 muotoilutekotunnustuksen voittaja on Satu Nisu Design!

SAVOLAINEN SUORAVIIVA- muotoilutekotunnustus jaettiin tänä vuonna jo 5. kertaa. Juryn valitseman finalistikolmikon joukosta yleisö äänesti voittajan. Ääniä annettiin yhteensä 273 kpl ja voittajaksi yleisö äänesti yli 60% äänillä Satu Nisu Design:n.

Onnea Satu!

Avajaisista ja palkinnonjaosta kuvatun videon voit katsoa Facebookissa:


Katso kaikki finalistit alta!

JP Studiokeramiikka Oy on valmistanut 33 vuoden ajan keraamisia tuotteita Pohjois-Savossa Lapinlahdella.  Yrittäjänä toimii Jari Puttonen. Yritykselle ominaista on, että yhtä vähempää ei voi tehdä ja jokainen työ on toteutettavissa tavalla tai toisella. Yrityksen toiminta on suurimmalta osin tilauspohjaista alihankintaa ja sopimusvalmistusta. Kuluttajille suunnattua omaa tuotantoa ja suunnittelupalveluja toteutetaan näiden sopimusvalmistuksien lomassa. Tuotteet valmistetaan Lapinlahdella ja lähtökohtana on aina mahdollisimman suuri kotimaisuus ja ekologisuus, josta osoituksena hukkavirtojen käyttö omien tuotteiden suunnittelussa. Kotimaisuuden osoitukseni koko valutuotannolla on Avainlippu -tunnus ja omalla mallistolla Design from Finland -tunnus mallistojen suunnittelusta. 

 Asiakastoiveiden pohjalta syntynyt ensimmäinen korumallistomme erikoistui kaste-ja nimiäislahjoihin kaiverruksilla. Tämän jälkeen olemme saaneet nostaa käsinkaiverrustyötä esille osana korusuunnittelua mm. vihkisormuksille. Käsinkaiverrus on ollut vuosikymmeniä aiemmin tutumpi työmenetelmä korujen koristelussa myös asiakkaille. Yhteistyökumppanimme kiinnostui ehdotuksesta yhdistää korumuotoiluun kokonaisvaltaisemmin käsinkaiverrustyö, jonka jälkeen olemme saaneet toteuttaa toinen toistaan upeampia korutöitä vihkisormuksista muihin koruihin. Samalla on ollut missiomme tuoda esille tätä harvinaista pienentyvää ammattikuntaa. 

Myös MLL 100 korusuunnittelutyö Mannerheimin Lastensuojeluliitolle oli ilo ja kunnia toteuttaa lasten ja nuorten kanssa osallistavana suunnittelutyönä.

Satu Nisu Design Oy suunnittelee ja valmistaa ylellisiä sekä uniikkeja sisustustekstiilejä 100% suomalaisena käsityönä. Tekstiili on monikäyttöinen, sillä sitä voidaan käyttää vilttinä, akustoivana seinätekstiilinä, taiteena, päiväpeitteenä tai sängynpäätynä. Jokainen tuote on uniikki, yksilöllisesti käsin kudottu kappaleensa. Luksustuotteissa yhdistyvät perinteinen tekniikka ja ennennäkemätön moderni muotoilu. Tekstiiliä voidaan valmistaa missä koossa tahansa ja missä väreissä tahansa.

Monikäyttöiset tekstiilit ovat itsessään yksilöllisiä taideteoksia. Sen lisäksi, että se parantaa esteettistä nautintoa ja kauniiden asuintilojen visuaalisuutta, sillä on myös erinomainen akustinen vaikutus, joka vaimentaa kaiun tuhansien pienten pyöreiden kappaleiden ansiosta tekstiilissä.